Knjige za čitanje te PDF Knjige časopisi novine psihološke knjige najčitanije knjige online knjige,knjige preporuke knjige za mlade najbolje knjige

Responsive Advertisement

petak, 26. studenoga 2021.

Paulo Coelho – Maktub PDF Knjiga

 


Putnik sedi usred šume i gleda jednu skromnu kuću pred sobom. Boravio je tu i ranije, s nekim prijateljima, i jedino što je tada uspevao da primeti bila je sličnost između izgleda kuće i stila jednog španskog arhitekte – koji je živeo pre mnogo godina, a nikad nije kročio na ovo mesto.
Kuća se nalazi u Kabo Friju, u Rio de Žaneiru, i cela je sagrađena od staklića. Njen vlasnik Gabrijel usnio je 1899. jednog anđela koji mu je rekao: „Sagradi kuću od krhotina.“ Gabrijel je počeo da sakuplja razbijene pločice, tanjire, polupane ćupove i krčage. „Svaka krhotina u lepotu preobražena“, govorio je Gabrijel o svome poslu.
Prvih četrdeset godina žitelji obližnjih mesta smatrali su ga ludim. Kanije, neki turisti su otkrili kuću i počeli tu da dovode svoje prijatelje. Gabrijel postade genije. Ali čar novine je prošla – i Gabrijel se vratio u anonimnost. Bez obzira na to, nastavio je da gradi; sa devedeset i tri godine postavio je poslednji staklić. I umro.
Putnik pripaljuje cigaretu, puši u tišini. Danas ne misli o sličnosti između Gabrijelove kuče i arhitekture A. Gaudija. Posmatra kuću i razmišlja o svojoj egzistenciji. I ona je – kao i život bilo koje osobe – sazidana od komadića svega onog što je prošlo. Ali, u određenom trenutku, ti odlomci počinju da dobijaju oblik.
I putnik se priseća delova svoje prošlosti, gledajući rukopise koje je nosio o ramenu. Tu se nalaze komadići njegovog života: situacije koje je proživeo, izvodi iz knjiga koji su mu se zauvek urezali u
pamćenje, pouke njegovog učitelja, priče prijatelja, dogodovštine koje su nekada prepričavali. Tu su i razmišljanja o njegovom vremenu, o snovima njegove generacije.
Isto onako kao što je jedan čovek sanjao anđela i podigao kuću od krhotina, koja se sad nalazi pred njim, i on pokušava da sredi svoje papire – da bi shvatio svoju vlastitu duhovnu konstrukciju. Seća se da je, kao dete, pročitao jednu knjigu Malba Tahana zvanu Maktub! i misli:
„Možda bih i ja morao isto to da uradim?“

 Paulo Coelho – Maktub


Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na Komentaru

Looking For Anything Specific?

Nasumične knjige

Knjige za čitanje te PDF Knjige časopisi novine psihološke knjige najčitanije knjige online knjige,knjige preporuke knjige za mlade najbolje knjige

Comments

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *