Knjige za čitanje te PDF Knjige časopisi novine psihološke knjige najčitanije knjige online knjige,knjige preporuke knjige za mlade najbolje knjige

nedjelja, 1. kolovoza 2021.

Vraća se Đorđić - Goran Vojnović

O knjizi

 

Kolovoza 2017. Počinje Europsko prvenstvo u košarci i Marko Đorđić nenajavljeno stiže u Fužine. Prvi put otkad se preselio u Bosnu prije više od deset godina, vraća se na neodređeno vrijeme, možda čak i zauvijek. 

Ali zapravo ne zna što bi u Fužinama. Njegov otac Radovan ima tumor na trbuhu i čeka operaciju, njegova majka Ranka brine se o njemu i sama sebi postaje živčana olupina, a njegovi prijatelji, Adi, Aco i Dejan, razasuti su po ovom prekrasnom novom svijetu u koji on sam više nego očito ne pripada.više. Adi se davi u drogi, Aco se predao kriminalu, a Dejan se izgubio u Slovenskim Konjicama. 

Stare prijatelje tako vežu samo sjećanja. Svakim novim danom, svakom novom pobjedom slovenske košarkaške reprezentacije postaje jasno da Marko više nema svoje mjesto u Sloveniji. Decenija života u Bosni, obilježena nacionalizmom i ratnim traumama, a nadasve nesretnom prvom ljubavlju, pretvorila je zbunjenog tinejdžera u emocionalno razbacanog mladića čiji je unutarnji svijet zrcalna slika vanjskog.



Recenzije

"Goran Vojnović uletio je u slovensku književnost poput komete i nastanio se u njoj kao stalna zvijezda."
- (Mitja Chander).

„Vojnović nam omogućuje ponovno okupljanje s Đorđićem uglavnom napuštenom upotrebom Čefura, a pritom ostaje pažljiv prema jezičnim posebnostima različitih generacija Čefura i njihovom humoru. U usporedbi s bilo kojim od njegovih prethodnih romana, on također izbjegava mnoge sentimentalne metafore; Ovaj put Marko radije svoj život radije uspoređuje s jednostavnim teretnim vlakom: „Nikada neće biti kraja teretu koji nosim iza sebe.“ Unatoč dugoj priči, autor drži korak; kupuje li brašno za Ranka ili ne može reći Radovanu da opet odlazi, uvijek ga diktira Markova napeta svijest. No, ako je sposoban za (kritičku) distancu od Adijevih i Acotovih autodestruktivnih ideja, sasvim nas nekontrolirano uvlači retrospektivnim promišljanjima, koja su nježno kalibrirana objašnjenja događaja u prošlom desetljeću, te aktualnim dijalozima s Rankom i Radovanom. ..) nastupa sam u svojoj glavi ako obrana popusti. Tko snižava. "
- (Maja Šučur, Dnevnik).

„Ako nas debi odvede na ljubljanske Fužine, koje promatramo kroz priču o Marku Đorđiću, sedamnaestogodišnjoj bosanskohercegovačkoj obitelji čiji se život počinje komplicirati kad ga trener zbog neprimjerenog ponašanja isključi iz košarkaške reprezentacije, imamo u novom romanu Đorđić koji se bavi istim, ali potpuno drugim Markom, koji je živio svoj život od trenutka kada smo ga vidjeli na željezničkoj stanici u Visokom. Prvi put otkad se preselio u Bosnu prije više od deset godina, vraća se u Fužine na neodređeno vrijeme, možda čak i zauvijek, ali roman više nije analiza života fužinskih čefura. Istina je da pripovjedač još uvijek isprepliće događaje sa svojim dojmovima o svakodnevnom životu u Fužinama i vrijednostima glavnih likova, ali Marko sada vidi širu sliku, što njegove uvide čini dubljima. I za kraj, Fužine više nisu ono što su bile. [...] Pa kad nam pokaže drugo lice Bosne, to lice koje navodno ne želimo vidjeti, nabujalu, perifernu Bosnu, koja također nestaje i koja se više nikada ne može zarobiti, čini se da to govori i o ovom prostoru, odnosno o prostoru Slovenije u koji se vratio, a u takvim trenucima Vojnovićevo majstorstvo doista pokazuje. Također u nekim dijalozima i u tome koliko dobro upravlja svojim likovima, i naravno u promjeni jezičnih registara (zanimljivo je, primjerice, koje poruke heroji govore na kojem jeziku). "
- (Gabriela Babnik, AirBeletrina).

»Đorđić se vraća svojevrsni je kompromis između duhovitog Čefurji rausa! i Vojnovićevu složeniju književnost, za koju je već dokazao da zna pisati, osobito romanom Figa. Ujedno, to je jedini mogući i najvjerniji nastavak Čefurovog rausa!. U drugačijem stilu, izrazito ambicioznijem ili s elementima političke korektnosti, nastavak ne bi uspio. "
- (Lara Paukovič, Mladina).



O autoru
Goran Vojnović (1980.) autor je bestselera Čefurji raus!, Jugoslavija, moja zemlja i Figa, trostruki dobitnik nagrade Kresnik, dobitnik drugih slovenskih i međunarodnih nagrada, uključujući prestižnu književnu nagradu angelus (2020.). Vojnović je jedan od najpopularnijih slovenskih književnika, također redatelj, scenarist i kolumnist. Prvijenac Čefurji rausa! postao bestseler i uskoro doživio prijevod na mnoge strane jezike. Godine 2021. vraća se njegov nastavak Đorđić. Njegovi romani doživjeli su uspješne kazališne produkcije i ekranizacije.
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na Komentaru

Looking For Anything Specific?

Nasumične knjige

Knjige za čitanje te PDF Knjige časopisi novine psihološke knjige najčitanije knjige online knjige,knjige preporuke knjige za mlade najbolje knjige

Comments

Obrazac za kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *